keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Nimimerkkikirjoittajista

Aloin kirjoittamaan tästä Facebook-statukseen, mutta juttua tuntuu tulevan hiukan turhan pitkä pätkä joten päätin herättää henkiin aikoja sitten haudatun blogini. En ymmärrä. En sitten mitenkään. Mistä sikiää ihmisiä, jotka suurella osalla puheistaan vain ja ainoastaan haluavat aiheuttaa toiselle ihmiselle pahaa mieltä? Jälleen kerran heräsi tämä kysymys lukiessani Tarja Tallqvistin blogista yli 65-vuotiaiden itsemurhien yleisyydestä osoitteessa http://www.tarjatallqvist.com/2009/01/vanhustren-itsemurhat-vaiettu-hpe . Eikö sinne joku tällainen ole käynyt kommentoimassa, että "etkös sinäkin yrittänyt itsemurhaa, luuseri"? Siis mitä ihmettä? Mitä liikkuu tällaisen ihmisen päässä, kun näihin tuntuu törmäävän tuon tuostakin? Mikä saa ihmisen katkeroitumaan ja vajoamaan sille tasolle, ettei enää välitetä mistään ja lauotaan surutta typeryyksiä esimerkiksi nettien keskustelupalstoilla? Masennus? Henkinen jälkeenjääneisyys? Tässä asiassa tämä tapaus oli vain yksi (ja lievä) esimerkki, jäävuoren huippu.
No, joka tapauksessa. Huvittavaa tästä tekee mm. se, että yleensä tämä tällainen toisen ihmisen suora arvostelu ja vähättely tapahtuu anonyymisti. Miksei uskalleta sanoa suoraan, esiintyä omalla nimellään? Haluaisinpa tavata näitä nettiterroristeja kasvotusten ja keskustella heidän kanssaan. En usko, että monikaan heistä uskaltaisi suutansa avata.
Internetin keskustelupalstat ovat mainio väline esimerkiksi silloin, kun elämässään aivan uudenlaisessa tilanteessa (esimerkiksi ensimmäinen raskaus, jokin pelottava sairaus, avio-ongelmat ym. ym.) oleva ihminen ei löydä vertaistukea omasta lähipiiristään. On helppo kirjoittaa mammapalstalle huolestaan esimerkiksi imetyksen suhteen, ihmissuhdepalstalle vaikkapa avioerostaan tai puolison alkoholismista. Valitettavasti kuitenkin aivan yhtä helppo on näiden yhteiskunnan piilokyrpien tunkea joka ikiselle palstalle lyömään lyötyä ja esittämään järjettömiä ja moraalinvastaisia mielipiteitä asioista, joista ei yleensä ole edes omakohtaista kokemusta. Ongelmista avaudutaan yleensä siksi, että löydettäisiin joku, jolla on samankaltaisia kokemuksia ja ehkä esittää ratkaisu ko. ongelmaan - ei siksi, että joku edellämainitun kaltainen nimimerkin suojissa kirjoittava henkilö pääsisi toteuttamaan itseään ja pönkittämään varmastikin verraten huonoa itsetuntoaan leimaamalla kysyjän typeräksi, uusavuttomaksi, luuseriksi ja niin edelleen.
Nimimerkkikirjoittaja on tuskin koskaan asiallinen. Nimimerkin takaa on helppo herjata, ahdistella, kohdella alentavasti. Miksi joillakin on tarve tällaiseen?

Lyhyesti ilmaistuna: raivostuttavaa.

Osaako joku kertoa, mistä näitä sikiää ja mitä näillä mielessä liikkuu? Miksei ne kudo villasukkia tai harrasta nyrkkeilyä kanavoidakseen näitä tunteitaan, tai mikseivät hukuttautuisi ennemmin?

ps. Tarja Tallqvist on henkilö, josta tuskin kenelläkään pitäisi olla pahaa sanottavaa. Miksi arvostella henkilöä, joka tälläkin hetkellä tekee kaiken voitavansa, jotta nykypäivän vanhustenhoidon tilaa saataisiin parannettua? Eikö tasokas vanhustenhoito ole loppujen lopuksi meitä kaikkia koskettava asia? Mieti sitä, nimimerkkikyrpä, ja googleta. Hanki faktoja sanojesi tueksi ennen kuin ilmaiset itseäsi. Näin saataisiin aikaan rakentavaa keskustelua, josta jokainen osapuoli varmasti viisastuisi.

3 kommenttia:

  1. oot mun idoli !
    (lol @ "Mieti sitä, nimimerkkikyrpä" :D)

    VastaaPoista
  2. Johanna : Toisaalta tässäkin voi näkyä inhottavan kusipäisen henkilön oma "paha olo". Ehkäpä joku läheinen on yrittänyt/tehnyt itsemurhan ja siitä on sitten seurannut syvää katkeruutta ja vihaa kaikkia niitä kohtaan, jotka ehkä ovat sitä elämässään yrittäneet. Mutta toisaalta, ehkä on liikaa yrittää ymmärtää ihmisiä ja näiden vihamielisiä lausuntoja, jotkut vain ovat kusipäitä . . .

    VastaaPoista