perjantai 15. toukokuuta 2009

Tunisia

Pari viikkoa tässä nyt on hengähdetty matkan jälkeen, joka päivä ollut mielessä että pitäisi tänne kirjoittaa nyt kun vielä on SUHT tuoreessa muistissa, mutta arvatkaapas olenko sitten saanut aikaiseksi.. Nyt iso marakatti katsoo Babaria ja pikkunakki on päiväunilla, ja olen sen verran poikki etten jaksa minnekään liikkuakaan joten kirjoitanpa siis blogia.

Matka alkoi lauantaiaamuna (18.4.), kun lähdimme ajelemaan kohti Helsinki-Vantaata kymmenen maissa. Lento lähtisi vasta 18:30, mutta luotimme käsitteeseen nimeltä "Meidän Tuuri", joten varasimme pari lisätuntia todennäköistä eksymistä varten. :D Kuitenkin pääsimme lentokentälle suuremmitta ongelmitta ensiyrittämällä - joskin alunperin ajatuksissa ollut parkkialue oli ääriään myöten täynnä ja jouduimme äkkiä kehittelemään suunnitelma B:n. Pysäköimme loppujen lopuksi kuitenkin yhdelle lentokentän omista pysäköintialueista, vaikka etukäteen hinnat kauhistuttivatkin.
Lentokentällä minut toki turvatarkastuksessa vietiin takahuoneeseen ("Meidän Tuuri") lisäselvityksiä varten, tällä kertaa syynä olivat meikkivoiteet ynnä muut naiselliset lisävarusteet, jotka totta kai olin unohtanut pakata läpinäkyvään muovipussiin (käsittämätön EU-määräys, lue lisää esim Finnairin sivuilta, nyt linkkiä en jostain syystä tähän saa :D).

Odottelimme lähtöportilla tunnin verran, ennen kuin pääsimme nousemaan koneeseen. Nousu oli jälleen kerran pelottava, mutta jotenkin kierolla tavalla hauska. Kone lensi hetkittäin todella hurjassa kulmassa ja tärisi, olin varma että lähtee henki. :D Kuitenkin pääsimme muutaman Koskenkorvan jälkeen (lentäjä tietääkseni ei nauttinut edellämainittua lennon aikana) laskeutumaan turvallisesti Monastirin lentokentälle. Tästä vielä lyhyt bussimatka hotellille ja ta-daa, olimme perillä! Hotellihuone ylitti kaikki odotukseni :) Hotellin nimi oli Marhaba, ja sinne mennään melko varmasti uudestaan mikäli tie vielä uudelleen joskus Sousseen vie! Hotelli oli upea, palvelu oikein hyvää.

Ensimmäiset päivät meni aika pitkälti Soussen pääkatua edestakaisin sahatessa, myyjiä väistellessä ja tinkimään opetellessa. Käytiin syömässä tosi kivassa ravintolassa muutamaan otteeseen loman aikana, taisi olla nimeltään Saloon. Suosittelen Sousseen suuntaaville.. :)

Lapsia oli aivan mahdoton ikävä välillä, pari kertaa pillahdin itkuun jos satuin näkemään ylisuloisia muksuja, mieli teki kauheasti soitella kotiin mutta hinnat on törkeät ja linjatkin tosi huonot. Kaiken kaikkiaan teki kuitenkin aivan älyttömän hyvää ottaa sitä kuuluisaa Omaa Aikaa ja tehdä mitä itse huvitti, milloin huvitti.

Rannalla oli aivan mahtavaa! Meri oli kauniin värinen, ja hiekkarantakin yllättävän siisti. Ainoa häiriötekijä rannalla olivat yli-innokkaat korujen ja tupakan kaupustelijat, joita oli yhtä aikaa liikenteessä liioittelematta kymmeniä. "Hello, my friends, where are you from? Nice, nice.." ja sitten jo työnnetään käteen jos jonkinlaista tavaraa ja aletaan vaatia maksua. "EI" ei yksinkertaisesti riitä vastaukseksi, ainoa karkotuskeino oli oikeastaan sanoa myyjälle, että "I'm sorry, no money". Siinä vaiheessa loppui samantien "my friend"-puheet ja muutkin, kaikessa hiljaisuudessa myyjä kääntyi kannoillaan ja taapersi tiehensä :D


Myöskin keskustan kauppoja kierrellessä sai olla tarkkana siitä, kenen kanssa eksyi juttusille. Paikalliset tunnistavat suomalaisturistit helposti, ja yleinen huijaus on tyyliä "Hello, I know you, I work in your hotel...." / "Are you from Finland? Oh, nice! My wife is from Tampere!" ja sitten siinä jo aletaan kaupata kaikkea kameliratsastuksesta hasikseen. Ellei ole valmis muutamaa dinaaria maksamaan, ei myöskään kannata antaa kenenkään ystävällisen herrashenkilön opastaa tai kertoa Soussesta, koska nämä opaspalvelut ovat yleensä maksullisia, vaikkei etukäteen puhetta moisesta olisi ollutkaan. Kätevä keino on todeta "sorry, no time" ja ystävällisesti hymyillen poistua paikalta.. innokkaimpia oppaita jouduimme mekin pakenemaan taksilla :D

Tein aivan ihania löytöjä :) Pari koristepatsasta, puinen afrikkalaisnaamio, hajuvesiä, kengät, laukkuja, lompakkoja... Nahkatuotteet ovat Tunisiassa edullisia, ja ainakin mulle sattui vielä todella laadukkaitakin sellaisia. Myös hajuvedet olivat halpoja, ainakin vanhan kaupungin, Medinan, muurien vieressä sijaitsevassa ostoskeskuksessa Soula Centerissä.

Käytiin parilla Aurinkomatkojen järjestämällä retkellä - Friguian eläintarhassa ja Tunis-Karthago- Sidi Bou Said-kierroksella, jotka olivat mielenkiintoisia ja kannatti niistä kannatti kyllä maksaa. Sai melko hyvän käsityksen Tunisian historiasta ja bussin ikkunasta näki matkallakin kaikkea jännää.

Tässä hieman kuvasatoa :)

Rannalla!


"I think I saw a pussycat!"


Sidi Bou Saidin satama

känninen naisihminen nojaa seinään.


Toim. huom. 30.10.2009: Tämä on jäänyt jostakin syystä kesken, jatkoa ei seuraa koskaan. :D Lisäsin kuitenkin korvaukseksi muutaman kuvan.

1 kommentti:

  1. Hitto, Tunisia on kyllä sellainen kohde, missä olen itsekin halunnut jo pidemmän aikaa käydä. Tuosta sun kuvauksesta päätellen sinne jopa kannattaa mennä. ^^

    VastaaPoista