sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Ituhipit

Meistä on tullut ituhippejä. Jauhelihat ja possunsuikaleet ovat saaneet jäädä kaupan hyllyille kököttämään ja ne on korvattu soijarouheella, soijasuikaleilla sekä pavuilla. Meillä on "lihapäiviä" enää 1-2 kertaa viikossa, lähinnä lasten takia. En ole varma, osaisinko taata riittävän proteiinin ym. saannin pelkällä kasvisruoalla.

"Rehujen" mussuttamisessa on monia hyviä puolia. Ensimmäinen on terveellisyys. Toinen on hinta. E on laskenut, että kasviksia syömällä säästämme ruokakuluissa kymmeniä euroja, jopa satasia kuukaudessa. Soijasuikaleet ovat edullisia ja ravintoarvoltaan lihaa parempia. Ne ovat kuitupitoisia ja oikein laitettuna myös tosi hyviä. Kolmas hyvä asia on eettisyys - en osaa tuntea sääliä soijapapupusikkoa kohtaan, lehmää kohtaan kyllä. Syön ennemmin kasviksia kuin lihaa, sillä lihassa maistuu useimmiten valehtelematta kuolema.
Se hyvä puoli tässä on myös, että lapset oppivat syömään pienestä pitäen monipuolista ruokaa. A on alkanut kysellä ruokapöydässä eri ruokien ravintoarvoista esimerkiksi tyyliin "äiti, minä luulen että näissä pavuissa on kalsiumia ja D-vitamiinia.. onko?" :D ihana <3

Tuntemukseni soijaa ja sen syömistä kohtaan ovat hieman ristiriitaiset. Ravintoarvot loistavat, hinta sopiva.. mutta. Käy lukemassa "toisaalta"-kanta täältä: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/sisallys-ilmasto-lautasella/hyva-paha-soija
* * *

Ruokavalioremontin lisäksi olen alkanut liikkua enemmän. Pitäähän tälle ryhävalasmaiselle olemukselle jotain tehdä. Voin sitten paremmalla omallatunnolla vinkua ulkoisesta olemuksestani, tietäen että olen sentään yrittänyt vaikuttaa asiaan.

Kaiken kaikkiaan elämä tuntuisi olevan mallillaan. Ollaan muutettu, uusi asunto on kiva. E:n kanssa tulee pian 2 yhteistä vuotta täyteen, koulua on ensimmäinen vuosi takanapäin ja sain kesäksi 1 kuukauden pestin sairaalan osastolle. Potilaat ovat suurelta osalta vanhuksia, joista puolet pitkäaikaispotilaita ja toinen puoli lyhytaikaista potilaskansaa. En ole varma, kestääkö kantti vanhustyössä, mutta ainakin saan työkokemusta ja tiedän mitä odottaa 2. opiskeluvuoden työssäoppimisjaksolta.

Huomaan, että on yllättävän vaikeaa kirjoittaa järkevää tekstiä niin pitkän tauon jälkeen - pitänee alkaa taas harjoitella.. :)

Nyt kuitenkin mammailemaan, parvekkeen siivous kutsuu. Ette muuten usko, miten voi parveke olla P*SKAINEN. Yök. Epäilen, että tässä asunnossa on ennen meitä asunut lauma porsaita.

1 kommentti:

  1. Aika rankkaa tietoa soijasta :o Minä kun kuvittelin että se on se eettisyyden huippu että lopettaa lihansyönnin, mutta että itujen popsimisestakin täytyy kärsiä huonoa omaatuntoa :(

    Ihanaa että kaikki elämässä on alkanut järjestyä, ja pakko niiden lenkkienkin on jollain tavalla alkaa vaikuttamaan, ainakin lihasten ja kiinteytymisen muodossa!

    Parvekkeen siivous, tuttu puuha, mutta yllättävän palkitsevaa :)

    VastaaPoista